Történeti visszatekintés: A "Dalárda"

 

1926-ban, Süke László szervezésében megalakult az Iparos Dalkör, amely 1929-ben a Kisfaludy Dalkör nevet vette fel.

A rendszeres próbáknak köszönhetően, a különböző versenyeken nagyon sok díjat hoztak el, melyért külön tisztelet jár az akkori tagoknak.

Az 1980-as évek elejéig kisebb-nagyobb megszakításokkal, szép sikereket elérve működött a dalárda.

A 80-as, 90-es évek, szervezett, felnőtt énekesek nélkül teltek el a településen – bár igény sokszor mutatkozott a közös éneklésre -, de a megfelelő karnagy hiánya miatt úgy látszott, hogy a nagyhírű dalkör végleg csak emlék marad.

Új fejezet: A Téti Dalkör

  

2006 őszén Kereszt Kálmán helyi önkormányzati képviselő kezdeményezésére, 25 év után újjáalakult a dalárda Téti Dalkör néven, melyhez Hajnal Nikolett fiatal, és tehetséges énektanárnő adja a szakmai hozzáértést. Eleinte sok nehézség okozott gondot a kis dalkörnek, azonban az összetartozás érzése, és a népdalok szeretete tartást adott a csapatnak.

 

2007-óta egyesületként működik a dalkör, „Hajnalcsillag” Téti Dalkör Egyesület néven, így biztosítva a fellépésekre az utazások költségeit.

2008-ban, a térségi minősítőn a „dicséretesen megfelelt” díja járt a felkészülésekért.

2010-ben már egy nagyobb megmérettetésen, az Országos dalkörminősítőn kellett bizonyítani, hogy a csapat megfelel ennek a kihívásnak. Az ezüst minősítés bizonyította a rátermettséget, és megalapozta a hangulatot a további jó munkához.

A próbák lelkes gyakorlással telnek, így a fellépéseken megmutatkozik a közönség megbecsülése.

A megalakulás óta, minden évben novemberben, egy Önálló Est kerül megrendezésre. Az éneklés mellett a tánctudás is szerepet kap, a nézők nagy örömére. A szólóban szereplők is lehetőséget kapnak tehetségük megmutatására, minden alkalommal hatalmas tetszést arat az egyedül előadott produkció. A "NÓTASZTÁR" döntőse Hajnal Nikolett, ezekre az estekre különleges műsorral szokott készülni, mellyel fergeteges sikert ér el.

Már szinte hagyománnyá vált, hogy a Városnap sem telhet el a dalos ajkú dalkör nélkül. A kevésbé ismert dalok mellett, a közönség által kedvelt, és gyakran együtt énekelt nótákkal, énekekkel, minden alkalommal sikerül  jó hangulatot varázsolni.

 

A térségből egyre több meghívás érkezik, ami újabb lehetőség a bemutatkozásra, ismerkedésre, tapasztalatcserére.